Avantajele energiei solare
1. Sursa de energie regenerabila
Faptul ca este cu adevarat o sursa de energie regenerabila, este cel mai benefic avantaj, o sursa, care va fi accesibila cat timp Soarele este pe cer.
2. Reduce facturile de curent
De vreme ce utilizati energia produsa de sistemul fotovoltaic, facturile de curent vor scadea. Cat economisiti cu energia solara, asta depinde de dimensiunea sistemului FV, si consumul de curent. In plus, nu numai ca economisiti factura de energie electrica, dar daca generati mai multa energie electrica decat cea pe care o utilizati, surplusul va fi exportat inapoi in retea si veti fi compensat pentru aceasta productie (avand in vedere ca sistemul dvs. fotovoltaic este conectat la reteaua electrica).
3. Diverse aplicatii
Cu energia solara se pot produce mai multe tipuri de energie: energie electrica (fotovoltaice), si energie solara (cu panouri solare). Cu sisteme fotovoltaice se poate produce curent care se conecteaza la retea, sau care se stocheaza in acumulatoare, construind sisteme autonome, care pot produce curent electric pentru:
- cabane;
- pompe de irigatie;
- boilere pentru incalzirea apei;
- distilarea apei in zone cu apa potabila limitata;
- sateliti in spatiu, etc.
Nu demult s-au inventat ferestrele transparente cu energie solara. Si inovatiile continua sa apara in acest domeniu!
Energia fotovoltaică este compatibilă cu alte surse și, de fapt, multe case au două instalații pentru ca energia convențională să funcționeze atunci când cealaltă nu. Aceasta este modalitatea de a face o tranziție treptată către energia solară și, mai ales, de a evita problemele.
4. Costuri reduse de mentenanta
In general, sistemele fotovoltaice nu necesita multa mentenanta. Trebuie doar sa le mentinem curate, asadar, ajunge sa fie curatate de cateva ori pe an.
In plus, majoritatea producatorilor de panouri, asigura o garantie de 20-25 ani. Daca nu exista componente care se consuma repede, nu avem de ce sa ne facem griji.
Doar invertorul trebuie schimbat mai repede, aprox dupa 5-10 ani, deoarece functioneaza in continuu pentru a converta energia solara in energie electrica.
Mai trebuiesc verificate din cand in cand cablurile si conexiunile, pentru a asigura eficienta maxima a sistemului. Dar in general, fata de investitia initiala, aceste costuri de mentenanta sunt minimale.
5. Dezvoltarea tehnologiei
Tehnologia in aceasta industrie este in continua dezvoltare si imbunatatirile se vor intesifica in viitor. Inovatiile tehnologie pot creste eficienta panourilor fotovoltaice, cu care ar putea dubla sau tripla productivitatea lor.
Dezavantajele sistemelor Fotovoltaice:
1. Costuri
Investitia initiala a sistemelor fotovoltaice sunt cam mari. Dar, aceasta tehnologie fiind in crestere continua, ne asteptam ca preturile sa scada in viitor.
2. Depozitarea energiei produse este scumpa
Daca nu se consuma energia produsa de sistem, acesta se poate depozita in acumulatoare. Aceste acumulatoare, care se folosesc in sistemele fotovoltaice off-grid, se pot incarca in timpul zilei, si sa fie descarcate in timpul noptii. Este o solutie buna, in schimb cam scumpa. In cele mai multe cazuri, daca avem aceasta posibilitate, este mai avantajos sa consumam in timpul zilei energia produsa de sistem, iar noaptea, sa folosim curentul de la retea. Iar acest lucru se poate seta din invertor.
3. Are nevoie de mult spatiu
Cu cat mai multa energie doresc sa produc, cu atat mai multe panouri am nevoie, iar panourile fotovoltaice au nevoie de spatiu. Daca acoperisurile nu sunt destul de mari pentru a asigura spatiul necesar pentru panouri, o parte am putea instala in curte sau gradina. Orientarea panourilor insa este foarte importanta!