Orar: Lun-Vin: 8:00 – 17:00
Ne Gasiti Aici...
Sisteme Fotovoltaice Solare ON-GRID, OFF-GRID sau HIBRID

Realitatea este ca toate sisteme fotovoltaice solare – ON-GRID, OFF-GRID sau HIBRID – sunt menite sa ofere la final acelasi lucru: sa produca energie pe care sa o poti consuma in beneficiu propriu, adica sunt la fel de bune. Si totusi, asa cum poti deduce din numele lor, cele  sistemele fotovoltaice prezinta anumite diferente. Dupa ce le vei cunoaste vei putea decide care dintre acestea este potrivit pentru casa si gospodaria ta.

Sistemul fotovoltaic ON-GRID reprezinta una dintre cele mai eficente solutii de convertire a energiei solare in energie electrica. Sistemele fotovoltaice de tip ON-GRID nu sunt prevazute cu elemente de stocare a energiei produse (ex: acumulatori). Sistemul fotovoltaic ON-GRID poate fi functional doar cu ajutorul retelei electrice disponibile. In momentul cand nu avem tensiune din retea, atunci nu avem nici productie din sistemul fotovoltaic. Aplicatia on-grid este cea mai echilibrata solutie din punct de vedere al raportului investitie-amortizare-durata de viata!

Sistemele on-grid fara stocare pentru consum propriu si injectie in retea a excesului de energie produsa sunt potrivite pentru cei care locuiesc in zone racordate la reteaua electrica nationala. Acestea sunt compuse din panouri fotovoltaice, structura de sustinere a acestora, un invertor on-grid monofazat sau trifazat, un contor inteligent cu dublu sens si o serie de accesorii (conectori, cofret de siguranta, cablu solar).

Beneficii:

  1. Cost investitie mic;
  2. Durata mare de viata (minim 25 de ani);
  3. Mententa zero;
  4. Nu sunt necesare camere/incaperi speciale pentru echipamente;
  5. Amortizarea investitiei intre 5-8 ani.

Un sistem fotovoltaic de tip OFF-GRID/ INSULAR/ STAND ALONE este acel sistem in care apare alementul de stocare a energiei electrice produse, respectiv acumulatorii. Sistemele OFF-GRID pot functiona si fara retea. Sunt mai costisitoare, dar iti ofera avantajul de a consuma chiar si cand sunt caderi/avari de retea sau reteaua nu este prezenta in zona respectiva.

Sistemele cu panouri OFF-GRID (cu stocare) sunt potrivite pentru cei care locuiesc in zone izolate, departe de reteaua electrica nationala sau pentru cei care considera ca fiind prea mari costurile de bransare la retea. Un sistem OFF-GRID este compus din panouri fotovoltaice, structura de sustinere a acestora, controller/ regulator de incarcare, invertorul care converteste curentul continuu produs de panouri in curent alternativ si acumulatori. In plus, se recomanda si achizitionarea unui generator de back-up. Practic, energia produsa poate fi consumata direct, iar surplusul se stocheaza in acumulatori, iar proprietarul unui astfel de sistem cu stocare nu are nevoie de autorizatii si avize de instalare.

Beneficii:

  1. Nu este conditionat de prezenta retelei electrice;
  2. Ofera back-up tuturor consumatorilor sau consumatorilor vitali;
  3. Este un sistem recomandat in aplicatii mici si mijlocii comparativ cu generatoarele care folosesc combustibili clasici;

In aplicatiile in care este prezenta si reteaua electrica, echipamentul off-grid poate fi un stabilizator pentru oscilatiile de tensiune.

Sistemul fotovoltaic solar HIBRID este un sistem complex intre sistemul fotovoltaic solar ON-GRID si OFF-GRID, acesta ofera utilizatorului posibilitatea de stocare pentru consum propriu si injectie in retea a excesului de energie produsa, fiind si cel mai complex si scump sistem fotovoltaic, dar si cel mai evicient.

Distribuie pe...
avantaje dezavantaje panouri solare
Previous post
Avantaje și Dezavantaje ale Sistemelor Fotovoltaice
Next post
Energia Verde și Importanța ei Asupra Mediului
energia verde importanta asupra mediului