Orar: Lun-Vin: 8:00 – 17:00
Ne Gasiti Aici...
Amplasarea Panourilor Fotovoltaice

Panourile pot fi amplasate pe orice tip de acoperiș, dar pentru un randament maxim este ideal ca unghiul de înclinare să fie de 30 grade, cu orientare spre sud și să nu fie umbrite de copaci sau alte clădiri înalte. Randament apropiat pot avea și pe acoperișuri orientate către est sau vest.

În funcție de numărul de panouri solare pe care dorești să le montezi și de complexitatea proiectului, montajul unui sistem de panouri solare poate dura mai mult sau mai puțin. Dacă în apropierea locului de montaj nu există o rețea de energie solară, poți opta pentru instalarea unui panou solar independent, denumit și off-grid. Când vine vorba de montaj, este recomandat să apelezi la un specialist.

Iată care sunt pașii pe care are trebuie să-i urmezi:

  • Alegerea locului potrivit. Poți monta panourile pe acoperiș, așa cum se procedează în mod obișnuit, însă le poți monta și la nivelul solului, dacă spațiul îți permite. Principala condiție este să fie expuse la soare. În funcție de configurația spațiului, asigură-te că sunt îndreptate către sud sau est.
  • Instalarea monturii. Deoarece panourile vor fi expuse condițiilor atmosferice (ploaie, vânt, furtuni), este necesar ca acestea să-și păstreze poziția. Montura ajută la acest lucru și împiedică, spre exemplu, scurgerile de apă de pe acoperiș în casă.
  • Instalarea panourilor. După instalarea monturii, se montează șinele mobile și suportul metalic. În cazul acoperișului, acestea se montează la o înălțime de cel puțin 6 cm față de acoperiș. Panourile se fixează cu ajutorul unui adeziv care le împiedică mișcarea.
  • Calcularea unghiului. După instalare, se calculează unghiul de înclinareAcest lucru ajută la captarea unei cantități mai mari de lumină. Unghiul este calculat în funcție de latitudinea casei, din care trebuie adunate sau scăzute 15o în funcție de anotimp. Iarna se adaugă 15o pentru ca panourile să fie înclinate spre orizont.

Majoritatea acoperișurilor din țara noastră au un unghi de înclinație cuprins între 30și 45o. Poți folosi și un solar tracker care te ajută să urmărești poziția soarelui și să aliniezi panourile în funcție de acesta.

Vei mai avea nevoie de următoarele dispozitive:

  • regulator de tensiune – are rolul de a preveni supraîncărcarea bateriei;
  • dispozitiv de măsurare – indică direcția de alimentare și cantitatea de energie produsă sau consumată;
  • baterie de acumulator – care va livra energie în lipsa luminii solare;
  • dispozitiv de deconectare – util în cazul descărcării sub limită a acumulatoarelor.

Odată ce au fost montate, panourile solare nu necesită prea multă întreținere. Dacă acoperișul este înclinat, apa și murdăria se vor scurge. Dacă este plat, probabil se va acumula murdărie și frunze și necesită curățare.

Distribuie pe...
ce sunt panourile solare
Previous post
Ce Sunt Panourile Solare Fotovoltaice?
Next post
Avantaje și Dezavantaje ale Sistemelor Fotovoltaice
avantaje dezavantaje panouri solare