Un panou solar fotovoltaic, spre deosebire de un panou solar termic, transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale panoului solar fotovoltaic sunt celulele solare.
Panourile solare fotovoltaice se utilizează separat sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua publică.
Un panou solar fotovoltaic este caracterizat prin parametrii săi electrici, cum ar fi tensiunea de mers în gol sau curentul de scurtcircuit.
Pentru a îndeplini condițiile impuse de producerea de energie electrică, celulele solare se vor asambla în module fotovoltaice. Panourile pe care sunt montate asigură și:
- protecție transparentă împotriva radiațiilor și intemperiilor,
- legături electrice robuste,
- protecția celulelor solare rigide de acțiuni mecanice,
- protecția celulelor solare și a legăturilor electrice de umiditate,
- asigurare unei răciri corespunzătoare a celulelor solare,
- protecția împotriva atingerii a elementelor componente conducătoare de electricitate,
- posibilitatea manipulării și montării ușoare.
Panourile Fotovoltaice reprezinta generatorul de energie in cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrica realizata cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice. Un panou fotovoltaic este compus din mai multe celule fotovoltaice conectate electric şi laminate intre folii de acetat de vinil cu transparenta înalta acoperite cu sticla cu conţinut redus de fier si rezistent la intemperii. Panoul fotovoltaic mai este cunoscut şi sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic.
Panourile Fotovoltaice functioneaza in doi pasi simpli:
- Panoul fotovoltaic preleveaza radiatia solara si o transforma in energie electrica;
- Celulele sale fotovoltaice capteaza energia si o convertesc in electricitate.